Nga Fatmir Terziu
...‘kafenë’ më të mirë, ‘koranin’ e preferuar, ‘rakinë’ me nam, pilafin saçmally, paçën fantastike, byrekun me gjize e me mish, me gjalp e me qepe, hotelin model, kabinen telefonike qe punon mire e s'te ha kartat, turshitë ‘e Mokrës’, verën e Udenishtit, mollët e Bilishtit, qebapët e rradhë e mjaft mite të reja të vërteta e të trashëguara, të sajuara e të intriguara…
Sapo lë pas majën e Qafë Thanës, kur udhëton prej Tiranës, aty ku rruga nacional

...Në këtë rrugë ndalesën e parë e ke gati të detyruar. Makinat ne rradhe t'a imponojne ate. Sapo lë rrugën që kthen nga Lini, në të djathtë të rrugës është një ndërtesë. Vend i mire, i shenjte! Një ndërtesë pranë së cilës ndalet gati cdo makinë që kalon andej. Ndalon dhe hedh para të shkoqura në godinë. C'dokush thotë një dëshirë, teksa hedh

Është miti i parë që ndesh të jetë krijuar për të plotësuar dëshirat e tua...
... Më pas

Diku në thellësi të liqenit është një lokal i rradhë, i bukur, i sajuar mes tradicionales dhe modernes. I mbuluar me kashtë, me dërrasa anash, me një gërshetim miti të së shkuarës dhe një miti të ri që është mpleksje e asaj që tenton të realizohet në e

“Privati është privat!” – thotë një klient në të hyrë të tij dhe shijon pjatën me koranin e shijshëm. Pastaj një tjetër kërkon dicka tjetër, që vetëm këtu gatuhet, vetëm këtu është bërë traditë të serviret. Është një sallatë e përzier me turshi, jeshilllëqe të ndryshme dhe produkte të freskëta natyrore. Për aq sa pret të të shërbehet, ke dëgjuar e shikuar me dhjetra mite të reja që tradita në lëvizje e sipër shqiptare i ka krijuar dhe i ka bërë pronë të saj, pronë të një kohe me mite të reja shqiptare…
...vazhdon....
Nuk ka komente:
Posto një koment